Hey Hijabi, Ini Jenama Tudung Diasaskan Oleh Selebriti Dan Pemengaruh Malaysia

Hey Hijabi, Ini Jenama Tudung Diasaskan Oleh Selebriti Dan Pemengaruh Malaysia
Fesyen


Permintaan tudung telah membawa cetusan kreativiti yang dinamik dan beberapa jenama kini menjadi sebutan ramai. Boleh dikatakan pasaran tudung tempatan merupakan segmen yang sangat kompetitif dalam industri fesyen pada masa kini. Jika kita perhatikan, terdapat beribu-ribu jenama tudung tempatan kini berada di pasaran sejak lebih sedekat lalu.

Jenama ini menawarkan pilihan tudung dalam pelbagai gaya, bahan dan warna. Ada bawal, shawl, instant, semi-instant, pinless, ironless dan pelbagai lagi. Dari harga serendah RM 20 hinggalah ke harga kayangan bergantung kepada aksesori, material dan jenama atau brand tudung tersebut.

Disebabkan permintaan yang ramai ini juga, muncul nama-nama pempengaruh media sosial, pereka fesyen dan selebriti tempatan mengeluarkan produk hijab mereka sendiri. Sukar untuk menyenaraikan setiap jenama tudung tempatan, tetapi, berikut adalah lima daripada yang paling popular.

Bella Ammara

Bella Ammara
Bella Ammara boleh dikategorikan sebagai antara jenama popular dalam industri pakaian muslimah, termasuk rangkaian tudungnya yang pelbagai. Pengasas syarikat, Sharifah Nabilla Al-Yahya merupakan figura yang dikenali ramai dan mempunyai pengikut di Instagram seramai 596k. Ini adalah antara jenama yang disukai para wanita kerana rekaan dan material yang digunakan terbaik. Selain untuk kegunaan sendiri beribadat hijab keluarannya ini juga sesuai dijadikan sebagai hadiah buat yang tersayang.

Sebab kita patut menyokong Bella Ammara

 • Material tidak panas
 • Rekaan eksklusif
 • Sesuai untuk penampilan trendy
 • Terdapat juga tudung ringkas dan minimalis
 • Material berkualiti

Anda mungkin beragam untuk membeli Bella Ammara

 • Corak printed agak limited

Info Bella Ammara

Instagram https://www.instagram.com/bellaammara/?hl=en
Jumlah follower 859k
Harga RM 29 – RM 89

Radiusite

Radiusite
Radiusite menawarkan tudung berkualiti premium dengan perincian unik, mengkhususkan pada tudung manik pada harga berpatutan sambil menegakkan kod Syariah. Jenama ini mempunyai pelbagai pilihan seperti tudung ekspres, tudung segera, selendang labuh, selendang separuh bulan dan tudung empat segi. Ia direka oleh A’tikah dan dibuat secara tempatan daripada sifon, satin dan poliester berkualiti tinggi. A’tikah memulakan Radiusite dengan menjual tudung secara dalam talian. Berkat kesungguhan dan daya tahannya, dalam tempoh yang singkat, jenama itu telah berkembang menjadi salah satu jenama tudung popular di Malaysia. Sejak itu, A’tikah telah mengembangkan perniagaannya dengan memasukkan dua anak syarikat yang berurusan dalam fesyen sederhana kontemporari serta pakaian dan aksesori pengantin.

Sebab kita patut menyokong Radiusite

 • Rekaan eksklusif
 • Sesuai untuk penampilan glamor
 • Terdapat juga tudung ringkas dan minimalis
 • Material berkualiti

Anda mungkin beragam untuk membeli Radiusite

 • Corak printed agak limited

Info Radiusite

Instagram https://www.instagram.com/radiusite/?hl=en
Jumlah follower 473k
Harga RM 39 – RM 129

Naelofar Hijab

Naelofar Hijab
Dengan selebriti yang sangat popular di sebalik jenama itu, Naelofar telah berkembang dengan pesat sejak ia dilancarkan lima tahun lalu. Diasaskan oleh hos televisyen dan pelakon Noor Neelofa Mohd Noor, jenama itu mempunyai pengikut yang ramai dan telah menjadi salah satu tudung yang paling dicari di Malaysia. Jenama itu telah menghasilkan lebih 80 koleksi termasuk selendang, empat segi, selendang separuh segera, tudung dan serban. Melalui perkongsian strategik dengan Swarovski, Naelofar telah memperkenalkan pelbagai rekaan tudung yang dihiasi dengan kristal sebegitu. Satu reka bentuk yang popular ialah Yuri, selendang separuh segera dengan kristal Swarovski yang dihiasi pada bahagian mahkota yang menghasilkan reka bentuk yang sangat anggun.

Sebab kita patut menyokong Naelofar Hijab

 • Selebriti terkenal Neelofa
 • Imej bergaya, moden dan praktikal
 • Rekaan eksklusif
 • Sesuai untuk penampilan muslimah moden
 • Material berkualiti

Anda mungkin beragam untuk membeli Naelofar Hijab

 • Kurang pilihan untuk tudung bercorak

Info Naelofar Hijab

Instagram https://www.instagram.com/naelofar/?hl=en
Jumlah follower 950k
Harga RM 35 – RM 139

dUCk Scarves

dUCk Scarves
Terkenal dengan cetakan eksklusif, hiasan cantik dan reka bentuk edisi terhad, jenama ini sentiasa mencetuskan kegilaan di kalangan peminat dan pengikut setiap kali terdapat penggoda koleksi baharu, yang sering habis dijual dalam beberapa minit. Kejayaan itu terletak pada pengasasnya, Vivy Sofinas Yusof, yang telah membawa jenama itu ke tahap baharu sejak dia melancarkan koleksi tudung pertama pada 2014. Tudung dUCk mungkin datang dengan tanda harga yang tinggi tetapi ini tidak menghalang peminat untuk membelinya. Malah, jenama itu mendapat permintaan yang tinggi sehingga ramai yang tidak kisah untuk membayar sehingga tiga kali ganda harga asal.

Sebab kita patut menyokong dUCk Scarves

 • Pengasas terkenal Vivy Yusof
 • Rekaan eksklusif
 • Sesuai untuk penampilan muslimah moden
 • Material berkualiti dan eksklusif

Anda mungkin beragam untuk membeli dUCk Scarves

 • Harga sangat mahal

Info dUCk Scarves

Instagram https://www.instagram.com/theduckgroup/?hl=en
Jumlah follower 553k
Harga RM 130- RM 2,500

Jovian Hijab

Jovian Hijab
Jenama Jovian ini sememangnya tidak asing di Malaysia. Sebut sahaja Jovian, ramai terbayang akan pelbagai koleksi fesyen pakaian, face mask dan tidak ketinggalan koleksi hijab. Pereka terkenal Jovian Mandagie juga mengeluarkan koleksi hijab dengan pelbagai rekaan menarik. Antaranya adalah Flowers of Agra, Instant Mix Monogram, dan Basic Water Paint. Setiapnya mempunyai keunikan dan identiti tersendiri yang mampu memberi seri kepada si pemakai.

Sebab kita patut menyokong Jovian Hijab

 • Jenama Jovian terkenal di Malaysia
 • Rekaan eksklusif pereka fesyen Jovian Mandagie
 • Sesuai untuk penampilan muslimah moden
 • Material berkualiti dan eksklusif

Anda mungkin beragam untuk membeli Jovian Hijab

 • Kebanyakkan koleksi printed dan kurang koleksi kosong

Info Jovian Hijab

Instagram https://www.instagram.com/jovianrtw/?hl=en
Jumlah follower 293k
Harga RM 30 – RM 109

Imej berhijab di Malaysia kini semakin diangkat tinggi. Pemakaian tudung dengan padanan fesyen terkini menjadikan imej wanita berhijab tampak lebih moden dan ‘sophisticated’. Justeru tidak pelik jika kita lihat semakin ramai pempengaruh atau selebriti terkenal tanah air mengambil peluang ini untuk mengeluarkan produk mereka yang tersendiri.

Apabila membeli tudung, adalah penting untuk berbelanja bijak dan mempertimbangkan fesyen dan gaya. Dengan begitu banyak pilihan yang tersedia, mudah untuk tergoda untuk membeli terlalu banyak dan menghabiskan wang untuk tren yang mungkin tidak tahan lama. Namun, dengan memfokuskan pada gaya klasik dan bahan berkualiti, anda dapat membina koleksi tudung yang serba boleh dipakai selama bertahun-tahun. Cari tudung yang boleh dipakai dalam pelbagai acara, dari kasual hingga formal, dan pertimbangkan untuk melabur dalam warna netral yang mudah dipadankan dengan pakaian lain. Dengan mengambil pendekatan yang berfikir sebelum membeli tudung, anda dapat kekal terkini tanpa menghabiskan banyak wang.Related posts