Stesen Pengecasan EV Terbaik di Malaysia 2024: Pilih, Cas & Nikmati Perjalanan Anda Dengan 5 Syarikat Ini

Stesen Pengecasan EV Terbaik di Malaysia 2024: Pilih, Cas & Nikmati Perjalanan Anda Dengan 5 Syarikat Ini
Kereta dan motosikal


Pada bulan Mac yang lalu, Menteri Pelaburan, Perdagangan, dan Industri, Tengku Zafrul, mengumumkan bahawa Kementerian Pelaburan, Perdagangan, dan Industri (MITI) akan meninjau semula sasaran 10,000 stesen pengecas EV menjelang tahun 2025 melalui mesyuarat Jawatankuasa Pemandu EV Kebangsaan (NEVSC).
Menurut laporan portal Bharian, jumlah stesen pengecasan EV yang telah beroperasi kini adalah kira-kira 2,020 unit, dan jumlah ini terus meningkat. Beliau menyatakan bahawa penggiat industri dan syarikat pemasangan stesen pengecas awam EV yakin bahawa sasaran 10,000 stesen EV menjelang 2025 dapat dicapai.

Ini memberi jaminan kepada orang ramai mengenai peningkatan lokasi pengecasan yang segera. Dengan lebih ramai syarikat yang memasang stesen pengecasan awam, pengguna kenderaan EV akan lebih mudah melakukan perjalanan jarak jauh tanpa risau mengenai kehabisan bateri. Terdapat dua jenis pengecasan yang ditawarkan, iaitu pengecasan pantas DC untuk pengecasan segera dan pengecasan AC yang lebih perlahan sesuai untuk mereka yang mempunyai lebih banyak masa untuk mengecas. Berikut adalah senarai penggiat industri dan syarikat pemasangan stesen pengecas awam EV yang terdapat di Malaysia.

Adakah anda mencari kereta EV? Jom lihat cadangan kami!

Gentari Sdn Bhd

Gentari Sdn Bhd
Gentari Sdn Bhd (Gentari), anak syarikat PETRONAS dan kini memiliki lebih 2,000 pengecas di seluruh Malaysia, Singapura dan Thailand. Pada hujung tahun lepas, Gentari dilapor telah memperluas rangkaian pengecasan EV mereka ke pulau Borneo. Mereka telah bekerjasama dengan Sarawak Energy Berhad (SEB) untuk membuka sebuah stesen pengecas EV awam dan lebih menarik, ia adalah yang pertama di Sarawak dan pengecas awam paling berkuasa di atas kepulauan Borneo.

Menarik lagi, Gentari telah melancarkan aplikasi Gentari Go, sekaligus memudahkan pengguna kenderaan elektrik (EV) di Malaysia. Aplikasi ini memperkasakan pengecasan merentas sempadan melalui Koridor Pengecasan EV pertama dari Singapura ke Thailand, dengan kerjasama Charging Point Operators (CPO) seperti CDG Engie, City Energy Go dan EVolt serta pengurusan titik pengecasan dengan Virta yang diperakui SOC2 & ISO12700.

Maklumat menarik tentang Gentari Sdn Bhd yang anda patut tahu:

 • Antara syarikat pemasangan stesen pengecas awam EV terbesar di Malaysia
 • Miliki lebih 800 pengecas di seluruh Malaysia, Singapura dan Thailand, senarai lokasi di sini
 • Mempunyai aplikasi Gentari Go, muat turun di Google Play atau App Store
 • Info lanjut di https://www.gentari.com/

Shell Recharge

Shell Recharge
Shell Recharge ialah perkhidmatan pengecasan kenderaan elektrik (EV) Shell di beberapa stesen minyak pilihan mereka, dan pelbagai lokasi awam. Di Malaysia, Shell bekerjasama dengan ParkEasy untuk menambah baik pengecasan elektrik dengan ruang letak kereta pintar. Rangkaian pengecasan prestasi tinggi (HPC) mereka dilengkapi dengan pengecas arus terus (DC) 180kW untuk menyampaikan salah satu kapasiti pengecasan tertinggi di Malaysia, yang mampu mengurangkan masa pengecasan dengan ketara bergantung pada keupayaan pengecasan kenderaan. ChatGPT
Pusat cas semula prestasi tinggi Shell Recharge (HPC) baru di Resorts World Genting kini sudah beroperasi. Terletak di dalam tempat letak kereta terbuka di hadapan Hotel Highlands, pusat ini menawarkan keupayaan cas pantas DC sehingga 360kW, menjadikannya pengcas EV awam yang terpantas di Malaysia pada masa ini. Bayaran pengesahan untuk pengcas pantas DC ini adalah RM10.00 (10.00 kredit) sahaja. Selain itu, kosnya juga adalah RM2.80 (2.80 kredit) bagi setiap kWh untuk mengisi bateri EV anda. Tambahan pula, terdapat bayaran lekaan sebanyak RM10.00 (10.00 kredit) untuk setiap 15 minit jika anda lupa mengeluarkan EV anda dari tempat bay selepas pengecasan selesai.

Maklumat menarik tentang Shell Recharge yang anda patut tahu:

 • Dilengkapi dengan pengecas 180kW yang boleh mengecas kereta anda dari 0% hingga 80% dalam masa 30 minit sahaja, bergantung pada model dan kapasiti kereta anda.
 • Gunakan aplikasi ParkEasy untuk menempah tempat letak kereta anda lebih awal sebelum mengecas EV anda.
 • Harga istimewa untuk ahli, muat turun aplikasi Shell Recharge di Google Play atau App Store
 • Info: https://www.shell.com.my/motorists/shell-recharge.html

Adakah anda mencari kereta EV? Jom lihat cadangan kami!

EV Connection/Jom Charge

EV Connection/Jom Charge
EV Connection Sdn. Bhd. merupakan salah satu perintis dalam bidang pengecasan kenderaan elektrik. Mereka berusaha untuk menyediakan penyelesaian praktikal dan terbuka untuk membentuk perkongsian strategik untuk menerajui industri hijau di Malaysia. EV Connection kini mengendalikan lebih 400 pengecas EV awam pada rangkaian JomCharge.

EV Connection ialah pengedar stesen pengecasan EV Sah untuk jenama seperti ABB dan Hager dan berdaftar dengan Suruhanjaya Tenaga, CIDB, Tenaga Nasional Berhad, MyHijau dan Pemasang EV yang disahkan TUV. Mereka juga telah dilantik sebagai pembekal perkhidmatan sah & pemasang stesen pengecasan EV oleh pengeluar auto seperti Tesla, Mercedes Benz, Volvo, Porsche, dan banyak lagi.

Jom Charge menawarkan pakej pengecasan, iaitu Mini Charging dan BMW Charging. Bagi pakej Mini Charging, harga premiumnya adalah RM800 dengan kredit komplementari RM200, manakala pengecasan tanpa had bagi setahun adalah RM1800. Untuk pakej BMW, harga pakejnya adalah RM640 dengan kredit komplementari RM160, menjadikan jumlah keseluruhan RM800, dan RM2400 untuk pengecasan tanpa had yang sah selama 1 tahun.

Maklumat menarik tentang EV Connection/Jom Charge yang anda patut tahu:

TNB Electron

TNB Electron
TNB sebagai syarikat utiliti elektrik utama di Malaysia berperanan untuk memastikan rangkaian mereka bersedia untuk menyokong permintaan pengecasan EV yang semakin meningkat. Mereka adalah ahli pengasas gabungan bernama Persatuan Kenderaan Sifar Pelepasan yang membantu pemain industri, terutamanya industri automotif serta pengimport kenderaan untuk bersama-sama bagi dasar mesra EV dengan kerajaan.

Pengguna EV kini boleh menggunakan pengecas TNB Electron semasa mereka melalui Lebuhraya Utara-Selatan & Lebuhraya Pantai Timur. Pengaktifan pengecas adalah melalui aplikasi mudah alih GO TO-U. 5 Titik Pengecasan TNB Electron (DC) kini dibuka, iaitu R&R Tapah, Utara Perak: RM2.05/min (80kW) & RM2.35/min (100kW); R&R Ayer Keroh, Utara Melaka: RM2.20/min (2 x 90kW); R&R Paka, Utara Terengganu: RM2.20/min (2 x 90kW); Juru Setia Sentral, Pulau Pinang: RM1.50/kWh, 200kW (nozel dinamik berganda); AEON BiG Wangsa Maju, Kuala Lumpur: RM1.35/kWh, 47kW (nozel dinamik berganda)

Maklumat menarik tentang TNB Electron yang anda patut tahu:

ChargEV

ChargEV
ChargEV kini merupakan salah satu operator pengecasan terbesar di Malaysia yang beroperasi di seluruh negara termasuk Singapura. Sehingga kini, mereka telah membangunkan lebih kurang 400 stesen pengecasan di 253 lokasi di seluruh negara. Sebelum ini, ChargEV hanya menawarkan kadar pengecasan berdasarkan masa, tetapi kini mereka mula memperkenalkan lokasi-lokasi baru yang menawarkan kadar pengecasan berasaskan kW kepada pemilik EV.
ChargEV juga menjalin kerjasama dengan jenama-jenama terkenal untuk lokasi-lokasi strategik, seperti EcoWorld, Sime Darby Property, Aeon, Berjaya Times Square, Pos Malaysia, Starbucks, dan banyak lagi. Contoh terkini adalah kerjasama dengan IOI Property, di mana pengecas EV akan segera dipasang di 16 Sierra, stesen pengecas serbaguna terpantas yang terbuka kepada semua EV.
Salah satu contoh lokasi terbaru yang telah dibuka untuk penggunaan awam adalah AEON Retail Malaysia AEON Shah Alam. Stesen ini dilengkapi dengan sistem pengecasan maksimum 400kW yang terbentang di atas 6 stesen pengecasan dan 2 unit pengecasan AC 11kW.

Maklumat menarik tentang ChargEV yang anda patut tahu:

 • Bakal perluaskan ke negara jiran seperti Singapura, Thailand, Vietnam, Indonesia
 • Lebih 400 unit pengecasan di Malaysia sahaja
 • Mempunyai aplikasi untuk akses ke stesen pengecas yang boleh diakses di mana sahaja, muat turun di Google Play atau App Store
 • Info: https://chargev-ygt.com/

Adakah anda mencari kereta EV? Jom lihat cadangan kami!

Enam tahun lepas, individu yang menggunakan kereta elektrik boleh dikira menggunakan jari sahaja. Namun kini, dengan pelbagai pembangunan teknologi, dan kemudahan yang ada, kepercayaan pengguna terhadap kereta elektrik semakin meningkat. Lihat sahajalah di jalan raya, jumlah mereka yang menggunakan kenderaan elektrik yang didatangkan dari pelbagai jenama semakin memberangsangkan.

Sama seperti, kenderaan biasa, anda boleh memilih syarikat pengeluar petrol yang digemari. Kini syarikat yang menyediakan perkhidmatan pengecasan juga semakin bertambah. Konsep yang sama, cuma perkhidmatan yang berbeza. Jadilah pengguna yang bijak,dan rancanglah perjalanan anda okay!Related posts