Dari Ladang Ke Meja Makan: 5 Beras Tempatan Terbaik Wajib Beli Di Pasaran Malaysia

Dari Ladang Ke Meja Makan: 5 Beras Tempatan Terbaik Wajib Beli Di Pasaran Malaysia
Gaya hidup


Penting untuk memilih beras yang terbaik kerana beras merupakan makanan ruji yang banyak digunakan di pelbagai negara termasuk Malaysia. Memilih nasi yang berkualiti boleh mempengaruhi rasa dan tekstur hidangan anda, serta memberikan manfaat kesihatan yang lebih baik. Beras berkualiti mempunyai rasa yang lebih baik dan tekstur yang lebih baik apabila dimasak. Beras yang tidak berkualiti boleh menjadi terlalu keras, terlalu lembut, atau kurang rasa.

Bukan itu sahaja, beras yang berkualiti boleh memberikan lebih banyak khasiat dengan kandungan serat yang banyak, vitamin dan mineral berbanding beras berkualiti rendah. Beras gred tinggi boleh membantu mengekalkan kesihatan. Beras perang dan beras perang, misalnya, mengandungi serat yang baik untuk penghadaman, serta lebih banyak nutrien seperti zat besi dan antioksidan berbanding beras putih biasa. Jom lihat beberapa jenama pilihan terbaik beras yang ada di Malaysia.

Jasmine Super Special Tempatan

Jasmine Super Special Tempatan
Jasmine Super Special Tempatan adalah salah satu jenama beras yang dikenal di Malaysia. Salah satu keistimewaan utama dari Jasmine Super Special Tempatan adalah aroma wangi yang kuat dan khas. Aroma ini sering disebut mirip dengan aroma bunga melati (jasmine), yang memberikan hidangan yang dimasak dengan beras ini aroma yang lezat dan segar. Beras ini juga memiliki tekstur yang lembut dan butiran yang panjang. Jasmine Super Special Tempatan biasanya memiliki rasa yang lembut dan sedikit manis, yang membuatnya sesuai untuk berbagai hidangan, terutama hidangan Asia seperti nasi goreng, nasi lemak, dan lainnya.

Kelebihan Jasmine Super Special Tempatan:

 • Aroma wangi
 • Tekstur yang lembut dan tidak meleket
 • Rasa lembut dan sedikit manis
 • Kualiti premium

Kekurangan Jasmine Super Special Tempatan:

 • Harga agak mahal berbanding jenama lain

Info Jasmine Super Special Tempatan:

Berat: 5kg, 10kg, 15kg
Harga: Bermula RM 16.50

Beras Nagasari Super Spesial Tempatan

Beras Nagasari Super Spesial Tempatan
Beras Nagasari Super Spesial Tempatan dihasilkan daripada benih tempatan terbaik. Rasa aslinya mengingatkan anda pada sajian yang biasa anda nikmati sejak kecil, dan sesuai untuk apa jua hidangan. Beras ini agak istimewa berbanding beras yang lainnya, kerana ia tidak akan menjadi kembang, berair ketika dimasak. Malah beras juga kurang pecah.

Kelebihan Beras Nagasari Super Spesial Tempatan:

 • Tidak mudah pecah
 • Tidak berair apabila dimasak
 • Sesuai untuk apa jua hidangan
 • Aroma yang wangi

Kekurangan Beras Nagasari Super Spesial Tempatan:

 • Jenama kurang dikenali

Info Beras Nagasari Super Spesial Tempatan:

Berat: 5kg, 10kg
Harga: Bermula RM 14.90

Faiza Emas Super Spesial Tempatan

Faiza Emas Super Spesial Tempatan
Beras Faiza Emas Super Spesial Tempatan adalah salah satu jenama beras yang popular di Malaysia. Beras yang berkualiti tinggi seperti Beras Faiza Emas Super Spesial cenderung mempunyai butiran yang panjang, bersih, dan putih. Kualiti butiran ini memberikan tekstur yang lembut dan konsisten apabila dimasak. Aktivi pemprosesan dan penyimpanan beras ini dilakukan dengan teliti untuk memastikan kelestarian kualitinya. Ini termasuk pengeluaran yang bersih dan pengendalian yang baik untuk mengelakkan kontaminasi dan kehilangan kualiti.

Kelebihan Faiza Emas Super Spesial Tempatan:

 • Beras berkualiti tinggi
 • Jenama dikenali ramai
 • Raza lazat dan aroma wangi
 • Harga berpatutan

Kekurangan Faiza Emas Super Spesial Tempatan:

 • Perlu sukatan yang betul agar nasi tidak lembik

Info Faiza Emas Super Spesial Tempatan:

Berat: 5kg, 10kg,15kg
Harga: Bermula RM 13

Beras Cap Rambutan Super Spesial Tempatan

Beras Cap Rambutan Super Spesial Tempatan
Jenama Beras Cap Rambutan telah wujud sejak tahun 1983 dengan sentiasa konsisten terhadap kualiti berasnya. Jenama ini telah menerima beberapa pengiktirafan seperti Asia Halal Brand Awards 2019 malah juga pernah memenangi jenama Beras No.1 Malaysia. Beras ini sesuai juga dijadikan hidangan dengan pelbagai jenis juadah kerana aromanya yang wangi dan struktur berasnya yang tidak mudah rapuh.

Kelebihan Beras Cap Rambutan Super Spesial Tempatan:

 • Kawalan kualiti yang bagus
 • Pernah mendapat beberapa pengiktirafan antaranya Best Healthy Rice di Asia Halal Brand Awards 2019
 • Jenama dikenali ramai
 • Raza lazat dan aroma wangi

Kekurangan Beras Cap Rambutan Super Spesial Tempatan:

 • Stok selalu habis di pasaran

Info Beras Cap Rambutan Super Spesial Tempatan:

Berat: 5kg, 10kg
Harga: Bermula RM 13

Beras Jati Padi Super Special Tempatan

Beras Jati Padi Super Special Tempatan
Beras keluaran Jati ini sememangnya agak popular di Malaysia kerana harganya yang mesra poket, malah ianya juga mempunyai kualiti yang baik. Ianya sesuai dijadikan makanan harian dan ramai mengatakan nasinya amat lembut selepas dimasak. Jenama Jati adalah antara jenama yang paling mudah dicari kerana ianya terjual di hampir kebanyakkan pasaraya mahupun kedai runcit.

Kelebihan Beras Jati Padi Super Special Tempatan:

 • Beras tidak mudah rosak
 • Jenama dikenali ramai
 • Harga berbaloi

Kekurangan Beras Jati Padi Super Special Tempatan:

 • Terdapat produk tiruan jenama ini di pasaran

Info Beras Jati Padi Super Special Tempatan:

Berat: 5kg, 10kg, 15kg
Harga: Bermula RM 13

Pernah tak anda terperasan terdapat satu ciri khas pada bungkusan setiap beras yang terjual di pasaran? Setiap rekaan bungkusan pasti memiliki bahagian berwarna pada bahagian bawah bungkusan yang akan melambangkan jenis beras yang dijual.

Label bungkusan kod berwarna ungu menunjukkan ia adalah bungkusan beras putih tempatan, label berwarna biru muda adalah beras import, beras wangi dilabelkan dengan warna merah jambu dan beras basmathi atau beras-beras lainnya yang istimewa dilabelkan dengan kod berwarna oren.

Topik beras ni memang agak panas ketika ini, yang penting belilah beras mengikut keperluan okay. Jangan lakukan pembelian panik yang tidak perlu tau!Related posts